Collecties

De schatkamer van de basiliek bezit vier belangrijke middeleeuwse objecten.

Het absolute topstuk is de zilveren reliekbuste van Sint-Eusebius, de patroon van Arnhem, waarvan het hoofd met schouderstuk uit circa 1455 stamt. Deze werd in de Grote Kerk tot 1578 vereerd en het mag een wonder heten dat deze niet, zoals andere reliekschrijnen in die periode, toendertijd tot geld is omgesmolten. Na omzwervingen, onder andere naar Deventer, kwam de reliek omstreeks 1625 weer terug in Arnhem. In 1663 werd de buste met een ovale schrijn uitgebreid en in 1669 met een rechthoekige schrijn eronder, het beeld zoals wij het thans kennen.

Zeldzaam voor Nederland is ook het zilveren wierookvat dat waarschijnlijk ook uit de Grote Kerk afkomstig is. De deksel met de opengewerkte gotische puntgevels en lantaarn dateert uit het einde van de vijftiende eeuw. De voet en het vat zijn in de zestiende eeuw vervaardigd en vertonen renaissance vormen.

Een kelk, waarvan de voet uit de vijftiende eeuw stamt, is uit de Walburgiskerk afkomstig. Vermoedelijk is dit gedeelte rond 1580 hergebruikt en voorzien van graveringen en het wapen van de familie Hackfort. De cuppa is in de negentiende eeuw vervangen.

Opvallend is het 113 cm hoge zandstenen beeld van Maria met Kind uit circa 1420 dat in 1867 opnieuw is gepolychromeerd. Dit beeld is in 1672 achter een dichtgemetselde muur in de Grote Kerk gevonden en kreeg een plaats in de schuilkerk in de Varkensstraat. Het behoort tot een groep sculpturen van het type bekend onder de naam ‘Schöne Madonna’. Deze schöne madonna’s ontstonden omstreeks 1400 in een gebied dat reikte van het Rijnland tot in het oosten van Duitsland.

Naast de voornoemde objecten bezit de schatkamer een keur aan religieus vaatwerk en kandelaars vanaf de zeventiende tot en met de twintigste eeuw, paramenten, vaandels en kazuifels, schilderijen en heiligenbeelden.